Tuesday, August 9, 2011

* Kelopong? Onde-onde? Buah Melaka? mane satu? *

Salammmmm 9 Ramadhann... adeh deh..takder sape ke nak beli bag saye yang kat atas tuuu?? murah bangat tu dongg..takkan dapat mane2 dgn harga gituu.. BRAND NEW PLAK TU... huhuhu sambung promo plakkk..tu entry tu mmg stick laaa sampai ke sudahhhh.....sampai org beli...:b

subject aderlah nak citer pasal kuih......

last weekend i balik kg my mom..then tetibe terase nak buat kuih Kelopong... haaaaa meloponggg plak korang kan baceeee..ahhaha kuih kepompong kee aku nak buat nie...ngahahaa...owh tidakkk...mostly kalo org n9 tau laaa ape kuih Kelopong nieee..

macam orang bukan n9... dier panggil onde-onde or buah melakaa...owh yeahh..tu la dierrrr.... name lain2 gilerr..tapi benda samee jer....

so ari tu try buat dengan jayanyeeeee..tapi ni tak guna bahan pewarna..sebab takder..lagi satu malas nak blend daun pandan nak dapatkan color ijooooo...


||Aper diperlukan disini ialah tepung pulut kut suke korang nak letak berape ...tgk la brp org nak makan..kat sini..i letak separuh dari packet tepung tu..||

||Petua nak kasi lembut..my mom cakap letak sedikit air kapur nieee...jangan banyak..dalam satu suduh teh sudah...||

||Then masukkan air sedikit demi sedikit sampai adunan tu rase2 dah sebati and rase2 dah bleh dibentuk..so jgn letak air lagi..make sure tak lembik sgt..kalo nak kelopong krg jadi melopong..ni sebab malas...so kelopong i colorless suci murni yer...kalo krg ader color hijau tu letak ler time nie..||

||Then gula melaka jangan lupaaa..kalo tak ..tak jadi la buah melakaa...gula melaka tu korang pecah2 kan..jadi kecik2..||

||Then nak bentukkan..korang bulat kan dulu..pastu picit tgh leper gini then letakkan gula melaka gitu...pastuuu korang lipat2 kan dier bentukkan jadi bola-bola kelopong ...||

||tadaaaa..dah siappp onde-onde pong pong cak cak pong..||

||Ni sebab malas nak buat color daun pandan kan..terus hamekk rebus kan pandan dalam air tu skali...ngahaha... korang rebus bola2 pong pong tadik..sampai dier terapung...angkattt...||

||Then golek-golekkan dier atas kelapa parut nie..kelapa parut muda yerrrr puan-puan..||

||TAdaaaaaa..dah siappp..mudah kan?? korang balik keje nak buat before buka pon bolehhhh...sempat ajerrr...||


4 comments:

kaizen said...

ape kate tuan blog buatkn n sedekah kat sy lg afdal kot... heheheeh

latest entry Sesi TERJAH MENERJAH Blogger & Bila Perempuan KENCING BERDIRI

Pocket said...

err. pocket panggil buah melaka,
onde onde tu yg bersalut bijan berinti kacang ijau tu..

oh silap kah pocket!!?

sW33tdARLiNG said...

hutang onde2 dan keria ya.....!~

*ayu the sun* said...

mmg ini la kuih fav akak..
cepat sedap and always menjadi buatnya..
:)