Friday, July 22, 2011

* Kuih Keria *


Kuih keria is my new fav kuih for now... slurpp..sedap..nak2 buat sendiri..perghh lagi meletupp.. it's been a yearkerja dekat Melaka nie..and i never knew that there's one place yang jual keria lain dpd yang lain which is dia tka salut dgn gular pasir BUT dier salut kan dengan gula Melaka.....itu pon my uncler yang mentioned.. katenyer ader mentioned dkt radio kedai nie..and ader a dew international food reviews pona der citer pasal kuih keria nie...

soo nexttt..pasal makan..harus excited...i terus laa google..KUIH KERIA KELEBANG... hamekk....ader a few blogs citer pasal this kuih...

it opens everyday except on Friday..Closed... sebab malam Jumaat dah bekerja extra kot..tu yang cam tak larat nak bukak kedai on Friday.. (lalallallaaaa...)...

pastu start jual keria dalam kol 2pm camtu..tapi ari tuu pegiii.. kol 5 ok..semangat kuar opis awal.. sampai dlm 5.15... DAH ABESSS!! ppffttttttttttt...terliur siottttttttt....pastu terus ngadu2 kt my cousin...aaa kuih keria abess..pastu kan pastu kan...heee...

Mak Lang i siap buatkannnn that weekend for meeeeeeeeeeee..weeehooooo.. bestnyeeeee....

ok before that kite citer dulu Kuih Keria Hj Jalil Pantai Kelebang....

||nampak tak kedai nyer??? kat tepi jalan jer...kalo nak ke kelebang..dier kat sebelah kanan..before traffic light ke kelebang..||

||Kali kedua pergii..baru ade rezeki ku..beli rm5 terusss...10 bijik.. 50sen sebijik yer kuih2 dier jual kat sini..(-__-)||

||nikmaatt ehhh...... mmg sedapp..lembut and tak manis sangatttt....||

Alhamdulillah..dapat dah rase Kuih Keria Hj Jalil... ok nexttt nak citer pasal kuih keria buatan sendiri ala Hj Jalil..nghengehngeh..tapiiii colorrr dier ...my fav colorrr... PURPLE!! woot woott... so nak buat ala2 blog memasak style DK ah nieee....(practice masak sbb lg 7 bln nak tawinn dahhhh...(--__--)

1)Mula-mula carik ubi keledek..color purple/putih..then rebus sehingga empuk...

2)Lepas tu dah empuk..sila lenyek2kan dier spt diatas..sehingga hancur...pastu gaulkan dgn sedikit tepung ..*jangan letka tepung banyak sangat..nanti dier keras..so agak2 boleh dibentuk dah kuih tu..so dah cukup dah tu tepung nyer..*

3)Then korang bulat2 kan then tebuk tengah dier..then bentukkan dier spt kuih donut.. lepas tu goreng sehingga kuning kepurple- and keemasan.. (matiklaa bahasa teraburr) spt gambar di atas tu..

4)Dah siap goreng.. then korang buat sira gula dier pulak..letak air secawan..then letakkan gula melaka yang telah dihancur2kan... pastu panas kan sampai dier cair dah pekat sedikit.. pastu pappppp masukkan keria korang tadi...gaulkannn sehingga gula dier mengerass.... (tapi Hj Jalil nyer gula dier tak keras sgt...mesti ader campur lain nieeeeeeeee..)

TAADAAAAAAAAAAAA dah siaaaaappppp!!! nyam nyam nyam sedap dimakan ketika panas...slurpp....

Kuih Keria Purple Seremban


Dah boleh meniaga kat tepi jalan puasa nie.... :b

6 comments:

UmiMia said...

nak rasaaaaaaaaaaa....bawak ahad niiiiiiiiiiii

Diana-k said...

Kak rose: erkkkkkkkkk...... ader tu kat Daun kuih keria..ahhaha

sW33tdARLiNG said...

naaaaaaaaaaaaaaaak!~~

rasp said...

kalo ahkak ckp ahkak ngandung 10 bulan & mengidam nak kuih keria nie, u leh postkan tak hahahahaha

mMoOnN aAlLeEaA said...

sedapnya...lama dah tak makan kuih keria ni...fav.lea kuih ni

Diana-k said...

kak amy: erk erkkkk...

kak raasp: kahkahkah...nanti raya datang umah yan buat kan..ekkee

aelia: mmg sedap..kalo buat sendiri...slurppp...